Tri nacina da obelezite Second Hand Septembar


 

Ili kako dugoročno promeniti svoj način razmišljanja.

 

 

 Ako niste bili zauzeti poslednjih dana, verovatno ste čuli ili videli pricu o” Second hand Septembru “.

 Oxfam ( internacionalna organizacija za borbu protiv globalnog siromastva), ohrabruje ljubitelje mode da preispitaju mesec koji se obično povezuje sa Nedeljom mode, i početkom kupovine jesenje garderobe, i pozivaju kupce da odustanu od kreditne kartice na 30 dana kako bi pomogli planeti.

 Svake nedelje 11 miliona predmeta odeće završi na deponiji.”Kupi i baci moda”, ima trajan efekat na našu planetu, što je naravno neodrživo. Tu nastupa #SecondHandSeptember, koji vas podstiče da kažete ne novoj odeći tokom meseca.

 Ali, biti svestan kupac i razmišljati o planeti ne treba da se ograniči na samo četiri nedelje; sve je u tome da promenite svoj način razmišljanja i dugoročno odustanete od brze mode. Evo kako izvršiti promene i posle meseca Septembra.

 

Iskoristite Vasu garderobu

 Prošli su dani u kojima bi ponovoljeni outfit bio nezamisliv. Čak i naj- stylish dame dokumentuju kako prepravljaju garderobu, tako da nema opravdanja da većinu odeće koju već imamo ne iskoristimo. 

 Obavezno pomešajte svoje esencijalne komade sa “istaknutijim”komadima, i tako vam nikad nece dosaditi. Ograničite se na ključne komade koji nisu vođeni trendom (na primer, klasičnu belu košulju ili kožnu jaknu), kako biste izbegli kupovinu komada koji neće biti važni tokom narednih sezona.

 

Kupujte vintage i pre- loved  

 Kupovanje vintage znači da možete postati stvarno kreativni s vašim individualnim stilom i razmišljati van okvira prilikom planiranja odjeće. Krenite na put do vaše najbliže prodavnice sa vintage i pre-loved garderobe i potražite neko skriveno blago.Mnogi modni influenseri na svojim profilima promovisu vintage garderobu i rado je nose.  Prodavnice pre-loved robe nisu jedino mesto gde možete pronaći sjajne vintage komade; sa najpoznatijim prodavnicama luksuzne mode koji sada takođe prodaju pre-loved, nikad nije bilo lakše. Takodje  Matches Fashion edicija koja kupcima omogućava kupovinu, ali bez rasipništva, kroz retku kolekciju koja zadržava duh ere, a koja se ipak može nositi u današnji dan. Od rafiniranih haljina Dior iz 1950-ih, do ikoničnog odijela Saint Laurent Safari iz 1968. godine, vaša vintage kupovina je u sigurnim rukama.

  Alternativno, postoji mnoštvo odličnih luksuznih web lokacija za preprodaju koji su pažljivo izabrali asortiman polovne robe - poput Vestiaire Collective ili Vide Dressing. Ne morate samo kupovati, već i prodavati :)

 

Iznajmite svoju garderobu

  Jedan od načina da se pomogne rješavanju problema brze mode je promjena načina razmišljanja o kupovini. Budući da je moda jedna od najzagađenijih industrija na svetu zbog velike potražnje, deljenje naših ormara ima puno smisla. Iznajmljivanje i zamena modnih modela uklanjaju rizik od panične kupovine za jednu priliku (za koju Instagram ima puno odgovora) koja se uvodi u brzi modni ciklus. Iako moda iznajmljivanja garderobe nije nov fenomen (na primer, Rent the Runway, postoji već 10 godina), porast brige za životnu sredinu učinio je iznajmljivanje odeće popularnijem nego ikad.

 

Preuzeto sa: 

https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a28911531/what-is-second-hand-september/