Lux Second Hand - Najuzbudljiviji Segment Modne Industrije


 Najuzbudljiviji aspekt modne industrije u ovom trenutku nije na modnoj pisti, niti na sve aktivnijim, Instagram profilima brendova. To svakako nije na originalnom prodajnom mestu za većinu luksuznih robnih marki, niti se može naći u snažnom kreativnom brendiranju koji se često odvijaju u gornjem sloju industrije. Najtoplija dešavanja u modi su korak dalje: oni su u preprodaji. Tu je u toku rastući niz akvizicija i značajnog prikupljanja sredstava.

 Nešto staro, nešto novo.

 Dakle, šta pokreće ovaj podsticaj interesa rizičnog kapitala i sticanja brenda? To je, naravno, čitav niz faktora, među kojima je i lakoća i pristupačnost l lokacija za preprodaju. U stvari, mnoge od ovih lokacija za preprodaju zapravo stoje iza luksuznih brendova koji se sporo prilagođavaju, koji sami odbijaju da ponude svoje torbe za prodaju online. Drugim rečima, potrošač može naći niz Chanel tasni - iako u dobrom stanju, u vlasništvu - na Rebagu. Međutim, ne mogu kupiti novu Chanel torbu - ili neke od najtraženijih Hermes, Celine, Dior i Louis Vuitton torbi - klikom miša ili klikom na iPhone aplikaciju; oni moraju da posete jednu od prodavnica od cigle i maltera ove marke.

 Osim čiste jednostavnosti e-trgovine, nize cene od inicijalnih maloprodajnih cena privlače čitav niz potrošača koji inače ne bi bili kupci luksuzne robe. Ti isti potrosaci preprodaje ce verovatno navesti analitičare da razmotre  ulaznu tačku" za mlade potrošače koji još nisu dovoljnojaki”da bi kupili na primer Chanel torbu u  maloprodaji.

 Ta ista demografija je podstaknuta „iskustvom u potrazi za blagom“ koje pruža sekundarna kupovina, bez muke napuštanja njihovih kauča.

 Ovi faktori, između ostalog, su razlog zašto masovna prodajna mreža, Thredup, projektuje da će ukupna prodaja na maloprodajnom tržištu doseći 41 milijardu dolara prihoda do 2022. godine. Ta brojka je manja od 53,4 milijarde dolara ukupnog prihoda u konglomeratu luksuznih proizvoda LVMH u 2018. godini, ali to se ne treba diskontovati, kao „u svetu u kojem prodaja brzo opada za mnoge velike trgovce, to je ogroman rast tržišnog učešća“, kaže analitičar Richard Kestenbaum.

 Iza rastućeg tržišta ovog segmenta, čisti interes (i novac) koji dolazi iz svih uglova, bilo da se radi o potrošačima ili velikim luksuznim konglomeratima, kao i o samim visokim ulozima u borbu da barem jedan brend vodi pokušaj kontrolisati ovaj rastući aspekt luksuzne ekonomije, sigurni su pokazatelji da je ovaj dio tržišta vredan pozornosti.

Preuzeto sa: The Fashion Low

http://www.thefashionlaw.com/home/lvmh-makes-more-than-the-entire-luxury-resale-market-but-do-not-discount-the-power-of-a-pre-owned-bag