10 najstarijih modnih kuća koje i dalje traju


Mnoge vrhunske modne marke su ušle na tržište tokom decenija. I dok su neki napustili pozornicu, postoji nekoliko modnih kuća koje imaju dugu istoriju i nasleđe. Njihovi vanvremenski dizajni i "iconic" modni komadi, dokazuju da oni zaista izdržavaju test vremena. Hermes će proslaviti svoj 200. (!) rođendan uskoro, a postoje i mnoge druge modne kuće koje uskoro imaju prekretnicu-rođendane.    Naveli smo 10 najstarijih modnih kuća, koje još uvijek čine da naša srca brže kucaju sa svakom novom kolekcijom.

1837 - Hermès

 Možda vas ne iznenađuje da je Hermes najstarija modna kuća koja još uvijek posluje. Osnovao ga je Thierri Hermes, koji je izvorno proizvodio sedla i druge konjičke potrepštine. Njegov sin Charles dizajnirao je prvu nezvaničnu Hermesovu torbu, kao dodatak njihovim jahačkim potrepštinama, kao i za nošenje sedla. Unuk Thierri-ja, Emile-Maurice, dizajnirao je prvu službenu torbu 1922. godine. Mnoge torbe su slijedile, sa ekskluzivnom Kelli torbom i Birkin torbom kao svojim najuspješnijim i najpoznatijim dizajnom. Ove neuhvatljive torbe su i dalje visoko tražene, širom sveta.


1854 - Louis Vuitton

Prvobitna profesija Louis Vuittona bila je proizvođač prtljaznika. Svoju radionicu je osnovao 1854. godine, odakle je služio francusku elitu. Isprva je razvio revolucionarne sanduke, napravljene od platna u ikoničnom monogramu i damier printu. Sin Georges je predstavio prvu torbu Louis Vuitton, veliku vrećicu za vikend putovanje, Keepall. Iz jedne stvari je došlo drugo i uskoro je izašla manja verzija Keepall-a, ikona Speedi. Usledile su mnoge torbe, kao što su Alma, Noe i naravno Neverfull.

1889 - Lanvin

Jeanne Lanvin je osnivač modnog brenda Lanvin. Prvobitno je radila kao šešir i imala je svoj atelje u Parizu. Bila je odlična krojačica i napravila najlepsu odjeću za svoju kćerku Marie-Blanche. Nije ni čudo da su ove prelepe kreacije počele da privlače pažnju francuske elite i ubrzo su tražile kopije za svoju decu. Uskoro je Lanvin proizveo haljine za majke i kćeri. Ostalo je istorija!

1909 - Chanel

Najpopularniji brend na ovoj listi mora biti Chanel. Gabrielle 'Coco' Chanel je naučila vestinu šivanja od časnih sestara u sirotištu, gde je provela dosta vremena nakon smrti svoje majke. Veština koja se pokazala korisnom kada je 1910. godine otvorila svoju prvu prodavnicu, koju je finansirao jedan od mnogih njenih beaua. Isprva je počela sa izradom šešira, ali je ubrzo napravila udobnu odeću za žene, revolucionarne za to vreme. Sve Coco kreacije su bile revolucionarne i iznad svega, bezvremenske. Mnogi predmeti kao što su Chanel Classic Flap torba i Chanel tveed jakna su traženi danas vise nego ikad.

1913 - Prada

Mario Prada osnovao je kuću Prade 1913. godine, prodajom kožne galanterije. U početku su prodavali englesku kožnu galanteriju i nakon nekog vremena počeli su da proizvode sopstvenu kožnu galanteriju, napravljenu od legendarnog materijala Saffiana. Godine 1919. Prada je postao dobavljač italijanskog kraljevskog domaćinstva. Unuka Miuccia je odvela Pradu na nove visine 1978. godine, nakon što je brend bio u sporom opadanju. Prada je usla i ostala u istoriji sa Saffiano Lux i Najlon rancima.

1932 - Nina Ricci

Haute Couture kuća Nina Ricci osnovana je 1932. godine u Parizu od strane Maria Nielli. Marija je oduvek radila za kuću Raffina kao dizajnera, ali je nakon svog 49. rodjendana odlučila da je vreme za vlastiti brend. Imala je veliki dizajnerski atelje i salone za sve potrebe. Njena tehnika i materijali su veoma pojednostavljeni, a ipak veoma ženstveni, prefinjeni i romantični. Ona je ime koje je najpoznatije po parfemima, kao što je L'air du Temps.

1946 - Dior

Francuski dizajner Christian Dior osnovao je kuću Dior 1946. godine. Christian je uvijek bio zainteresovan za umetnost, pa je počeo saotvaranjem svoje prve umjetničke galerije, koja se bavila umetničkim delima mnogih poznatih umetnike kao što su Picasso i Dali. Nakon što je radio za dizajnere Robert Piguet i Lucien Lelong, Christian je stvorio svoj brand. Sa svojom prvom kolekcijom: Nev Look je napravio neizbrisiv utisak. Vrlo ženstvena linija, sa uskim strukom i suknjama do kolena. Kuća Dior-a je još uvek veliki igrač u visokoj modnoj industriji, posebno sa svojim iconic torbicama kao što je Lady Dior.
 

1952 - Givenchy

Hubert Givenchy je počeo kao asistent mnogih velikih dizajnera kao što su Robert Piguet i Lucien Lelong, koje je preporučio Christian Dior. Godine 1950. postao je pomoćnik Else Schiaparelli i kasnije je unapređen u kreativnog direktora vodeće prodavnice kuće Else. Sa 24 godine otvorio je vlastitu kuću mode: Givenchy. Usredsredio se na širu publiku nego Shiaparelli i uveo bluze i svetle suknje sa cool i šik vibe. Njegova prva kolekcija bila je trenutni uspeh i mnoge slavne osobe su htele da nose Givenchy. Nije se mnogo toga promenilo tokom godina, jer Givenchy još uvek ima šik, ali veoma cool vibe. Bluza Bettina je iconic, ali torba Nightingale, torba Pandora, Rottveiler print i Antigona torba definitivno su komadi po kojima je Givenchy zauvek prepoznatljiv.

1960 - Valentino

Talijanski modni dizajner Valentino Garavani počeo je da radi u modnoj industriji u vrlo mladoj dobi, kao šegrt kod manje poznatih italijanskih dizajnera. Kasnije je dobio je formalni trening u Parizu na Ecole des Beauk-Arts i Chambre Sindicale de la Couture. Započeo svoju karijeru u Gui Larocheu. Valentino je napustio Pariz 1959. godine, da bi 1960. godine otvorio vlastitu modnu kuću u Rimu. Brzo je postao poznat po svojim crvenim haljinama ciji ce ton postati nova linija, Valentino Red. Svoj međunarodni debi doživeo je 1962. godine, a njegova klijentela je uključivala mnoge poznate umetnike i elitu. Osim crvenih haljina haljina, Valentino je prepoznat po Rockstud cipelama i torbama ukrasanim sa šljokicama kojima dokazuje prisustvo u danasnjici.

1961 - Yves Saint Laurent

 Ovaj dizajner moze biti poslednji na listi, ali definitivno ne najmanje vazan. Ives Saint Laurent je otisao u Pariz sa 17 godina, uspeo pokazati svoje crteze direktorici francuskog Vogea koja ih je izravno objavila. Tokom boravka u skoli mode, upaznaose sa Christian Diorom i Ives je dugo radio u Dior-u. Godine 1961. osnovao je soptvenu modnu kucu.