Second Hand postaje najvece trziste do 2022. godine


Pre deset godina, ljubitelji vrhunske mode ne bi sanjali o kupovini polovne odece , obuce ili tasni. Sada, second hand, luksuzne robe cveta, zahvaljujući internetu.

Globalno tržište polovnih luksuznih torbi vredi oko 3 milijarde eura (a to je mnogo torbi, cak i kada su Chanel u pitanju :) ). Kupovina polovne odece  nije ništa novo, ali sektor je značajno porastao zahvaljujući internetu. Očekuje se da će do 2022. godine na tržištu biti generisano oko 400 milijardi  dolara. U međuvremenu, predviđa se da će luksuzno tržište doseći “samo” 305 milijardi američkih dolara do 2020. godine, zbog čega ugledni luksuzni igrači uplecu svoje prste i na tržištu Second Hand-a. LVMH je, na primer, stekao manjinski udeo u Stadium Goods-u, prodavnici ulične garderobe i patika, kao i sajtu e-trgovine, koji je brzo rastao u protekle dve godine. Richemont, švajcarska kompanija za brendova kao što su Chloe, Cartier i Net-a-Porter, napravila je sličan potez u junu kupujući Vatchfinder iz Velike Britanije, online tržište za luksuzne satove.

Stella McCartney je još jedan primer. Dizajnerka  koja je najpoznatija po svojoj posvećenosti ekologiji, nedavno se udružila sa platformom za luksuznu second hand prodaju, The RealReal koja za slogan ima "Budućnost mode je kružna“. Objavljeni na radiju, televiziji i društvenim medijima, oglasi su pozvali modnu industriju da usvoji model "kupi, prodaj, razmeni". Ovo je prvi put da se luksuzna modna kuća aktivno angazuje za preprodaju modnih predmeta . A ne tako davno ,nekoliko luksuznih brendova pokušalo je da zaustavi Ebay od prodaje svojih proizvoda :). Sada aktivno ucestvuju u istome.

Preuzeto sa Fashion United 

https://fashionunited.uk/news/business/second-hand-fashion-set-to-become-a-bigger-market-than-luxury-by-2022/2018102339591