Kupuj i udomi: Reciklirani luksuz u Beogradu


Poslednjih par godina se dosta govori o zaštiti planete i kroz odeću koja je reciklirana. Od brendova iz domena “široke potrošnje” u ovu kampanju najviše ulaže H&M – oni ističu da će za par godina sve što prodaju zapravo biti napravljeno od recikliranih materijala. Ipak, šta da radimo ako su nam potrebni luksuzniji brendovi po pristupačnoj ceni a koje je neko već nosio ali pažljivo čuvao? Kupovina nove odeće pravi dodatno đubre i zagađenje i zato možemo da uradimo nešto dobro i za sebe i za okoliš: pazarimo nošeno a očuvano! U Beograd su stigle “luxury second-hand” radnje kakve na zapadu postoje dekadama (oni to zovu i “preloved fashion”). Na internetu se takav šoping obavlja najsigurnije preko Vestiare Collective ili The Real Real (Real su skoro imali jedan skandal, ali imaju veoma solidan proces verifikacije).

Moje iskustvo je dosta dobro. Prva je bila Ko.misia, čiji profil možete videti na Instagramu. Svakih par meseci organizuju prodaju i druženje, a Komisiju vode stilistkinje koje će posavetovati šta je dobro za vašu građu, fazon i priliku za koju se oblačite.

U Beogradskoj ulici se nalazi Elendee moda. Do njih sam došla preko Filipa (Modni filozof) koji mi je rekao da prodaju retke i fenomenalne brendirane stvari. Prodavačice su simpatične, vlasnica predusretljiva i uvek mi je prijatno da svratim. Cene su adekvatne onome što se tamo nudi: Chanel, Louis Vuitton, Hermes. Prilično pouzdano umem da prepoznam šta su originali (o svakoj firmi postoji tutorijal, a o svakom komadu i lokaciji serijskog broja tu su forumi na internetu – traži vreme ali sam ga ja u Londonu imala na pretek:). Mogu da kažem da je sve što me zainteresovalo kod Elendee bilo real real. Imaju vrlo posećen Instagram i ponuda se stalno obnavlja.

Such a tavan su se pojavile nedavno ali su već postale liderke iz ove oblasti:) Slučajno sam im upala na otvaranje, i tada smo se skompale uz proseko i zezanciju. Radnja im iza ćoška od mog stana i naravno da visim tamo – manje zbog šopinga, više da pijemo kafu i divanimo. Tavan jedini ima online-shopping i sve je ultra profesionalno. Neke stvari sam prodala, neke pazarila i prezadovoljna sam.

PS: Ovo nije reklama, ništa nisam dobila ni od koga već samo kratka info i preporuka za devojke/preduzetnice koje vredno rade nešto lepo i korisno.

 

Preuzeto sa:

https://agitpopkiss.wordpress.com/2020/02/05/kupuj-i-udomi-reciklirani-luksuz-u-beogradu/

Hvala Jeleni Djurovic <3