KAD DRUGA RUKA POSTANE PRVI IZBOR


Najprivlacniji segment second hand robe je izuzetna prilika da se pronađu jedinstveni komadi koji se izdvajaju od mainstream mode, a za današnje Millennials koji su fokusirani na individualnost ovo je ključni faktor njihovog ponašanja u kupovini. Globalna platforma za pretragu mode Lyst otkrila je da su pretraživanja „vintage“ proizvoda i „second-hand“ proizvoda u prošloj godini porasla za 42%.

 

Fenomen „Bolje prije“

Interes Milenijalaca za nostalgijom je jedan od glavnih pokretača, i mnogi mladi ljudi kopaju po starim modnim časopisima i paparazzi snimcima radi stilske inspiracije.

I najpoznatiji modni brendovi sve vise postaju nostalgicni, poput nedavnih kolekcija Versace,  koji su za najnoviju kolekciju su preradili arhivske printeve i siluete. Fendi je ponovo izdao Baguette torbu iz devedesetih godina. Već nekoliko godina stilski lideri i poznate ličnosti pokazuju svoje modno znanje noseći ikonične vintage komade iz kolekcija Thierri Mugler, Azzedine Alaia, Jean Paul Gaultier ili Versace.

 Hype kultura takođe igra ulogu, sa kompanijama za preprodaju kao što su Stadium Goods i StockX. Te platforme podižu profil ključnih vintage komada  streetwear, od starih Supreme kolaboracija do retkih Nikes. Rezultat je neverovatan rast trzista second hand streetwear, tako da u ovom momentu preprodaja patika u svetu vredi 1 milijardu dolara.

 

Second- hand oblikuje tržište luksuzne robe 

Mnogi brendovi su ranije imali stav da preprodaja narusava njihov luksuzni status, ali analitičari sada tvrde da preprodaja može biti korisna za prodaju - posebno za marke i proizvode koji ne gube na  vrednosti prilikom preprodaje. Bez obzira da li ga zovete pre voljenim (pre-loved ) ili polovnim ( second –hand) , sve više odeće i aksesoara doživljava drugi život. U stvari, prodaja polovne luksuzne robe dostigla je vrednost od 22 milijarde evra u 2018. Godini, pokazuju podaci istrazivanja  Baina ( jedna od vodecih consulting kompanija u svetu ). A prema GobalData očekuje se da će dostići godišnju vrednost od 51 milijarde dolara do 2023. godine da bi do 2028. godine premašila fast fashion. Blizi pogled na potrošačku generaciju pokazuje da su Gen Zers najaktivniji od svih, a 54% njih se bavi trgovinom second-hand artiklima (izveštaj BCG-Altagamma ). 

Tržište rabljenih usluga radi gotovo u potpunosti odvojeno od etabliranih luksuznih brendova, gde pojedinci prodaju svoje polovne stvaru putem komisionih internet platform  kao što su ThredUp i The RealReal, i nasa malenkost, Such A Tavan J.  Sophie Hersan, suosnivači i modna direktorica Vestiaire Collectivea, svetskog lidera internetske luksuzne preprodaje, naglasava fenomen i procenjuje da „više od 80% potrošača polovnu robu kupuje online“.

 

Novi modni poredak

Na ThredUp-u su brendovi poput Frye, Kate Spade, Tory Burch, Burberry i Ugg visoko rangirani po vrednosti preprodaje, dok Vestiaire Collective ističe ikonične torbe kao što su Hermes Birkin 35, Chanel Timeless Classic i Louis Vuitton Speedy. Mladi kuoci vrše dubinsko istraživanje za luksuznih kupovinu a vrednost preprodaje ključnih predmeta verovatno će igrati veću ulogu u donošenju odluka o kupovini. 

Dok mnogi luksuzni brendovi još uvijek ocenjuju kako se nositi sa potencijalnim pretnjama i mogućnostima rastućeg second-hand tržišta, high end prodavnice predvode put. Londonska prodavnica Selfridges lansirala je niz luksuznih second-hand  pop-up prodavnica u saradnji sa Vestiaire Collective. „Za nas je to bila prilika da obnovimo svoju poziciju ključnog sudionika modne industrije, s istinskom vizijom i direktno u interakciji sa našom zajednicom strastvenih kupaca“, napomenuo je Hersan. U svakoj pop-up prodavnici kupci su mogli kupiti ikonik vintage stvari kao što su torbe Dior Saddle, Prada najlonske aksesoare, Tom Ford i Gucci  komade, te konceptualne stvari  Margiela iz 1990-ih. Takođe su mogli da prodaju svoje komade, uz procene i savete stručnjaka Vestiaire Collective.

 Reputacija, Mecca vintage odeće može biti I ključna motivacija za izbor odredišta globalnim kupcima. U Evropi su London, Pariz i Amsterdam poznati po asortimanu i kvalitetu svojih second-hand prodavnica i tržišta. U azijsko-pacifičkom oceanu Tokio je poznat kao globalno središte retkih dizajnerskih komada i ikonik jeansa, ali i u kineskim trgovinskim gradovima apetit za polovnom luksuznom robom se povecava. Moderne prodavaonice poput Hula i OnceStile u Hong Kongu nude kupcima nešto drugačije, a Vestiaire Collective je osnovao novo azijsko središte u gradu. Kompanija izveštava da je njena azijska baza korisnika u 2018. godini porasla 200%, a sve veći broj bogatih kineskih kupaca koristi komisioni VIP servis. 

Budućnost polovne mode

Vođena nostalgičnim Milenijals, stilom slavnih licnosti  i održivom potrošnjom, izgleda da će polovna odeća značajno uticati na maloprodaju u narednim godinama. „Kružna moda jedan je od odgovora za ublažavanje uticaja modne industrije na životnu sredinu, pitanje koje je sada na čelu preokupacija milenijalaca i Gen Zersa“, primetio je Hersan," buducnost ce biti usmerena na pronalazenju alternativnih i komplementarnih modnih resenja iz prve ruke."

 

Such A Tavan

 

Preuzeto sa: 

https://thewsh.globalblue.com/when-second-hand-becomes-first-choice/