Fashion Backwards?


H&M lansira prodaju polovne i vintage odeće dok pokušava da iskoristi zabrinutost potrošača zbog ekoloških troškova fast fashion-a.

Anna Gedda izjavila je za Reuters da je H&M pokrenuo pilot projekat  u Švedskoj za online prodaju polovne odece na njihovom web sit-u  & Other Stories, s ciljem da se šema proširi na druga tržišta i brendove u godinama koje dolaze.

 

" Moda je kruzna vizija ... i to daje ogroman smisao ovome biznisu. ", rekla je na Fashin eventu u Berlinu o budućnosti mode.

 

"Mi to vidimo kao rastući deo industrije, sa velikim mogućnostima i za potrošače. I ne samo kao pozitivan uticaj na životnu sredinu, nego i kao  drastično produžavanje životnog veka proizvoda."

 

 

Svest o šteti koju je izazvao brzi rast sektora brze mode ( Primark (dio ABF-a) , Zara), koji prodaju odeću tako jeftino da ih potrošači mogu nositi samo jedan dan, porasla je u posljednjih godinu dana. Dokumentarni film BBC-ja "Fashion's Dirty Secrets" prošle godine opisao je tekstilnu industriju kao jednu od najzagađenijih industrija u svetu. Do sada je bilo malo znakova pada potražnje za brzom modom, ali se očekuje da će se tržište polovne odeće u narednih pet godina udvostručiti na 51 milijardu dolara. Prodaja polovnih ekskluzivnih proizvoda uveliko doprinosi porastu.

 H&M je pokušao da proda polovnu odeću u prošlosti, ali je napustio projekat.

"Sada je potpuno drugačiji trenutak sa svešću o održivosti", rekao je Gedda.

 

 

Preuzeto sa: Business of Fashion " H&M to Trial Vintage Clothing Sales"

https://www.businessoffashion.com/articles/news-analysis/hm-to-trial-sales-of-vintage-garments?fbclid=IwAR1zpH4rckDrBPO2R8iFM1Zapl0Q27NxnIlBmcLquIltIfHwpsn9Vdn15O0