5 razloga da volite Pre-loved Fashion


Svi smo bili u sličnoj situaciji. Vaš omiljeni par farmerica je sada previše tesan, ali se jednostavno ne možete popustiti. Ili ste nosili onu predivnu haljinu u jednoj prilici, ali je vise nikada nećete moći nositi,jer su vaše fotografije na svim društvenim mrezama :).

Umesto da ostavite ovu odeću samo da leži godinama u vašoj garderobi, razmislite o tome da joj pruzite drugi život i dopustite da neko drugi uživa u njoj kao što ste nekada vi.

Zahvaljujući našim prepunim ormarićima, sigurno imate iznenadnu potrebu da se oslobodite svega i onda počinjemo da besmisleno bacamo čak i nosivu odeću.

Stvarnost je da se oko 85% odeće baca na deponije, dok se 95% od bacenih komada odece I obuce u potpunosti može reciklirati.

Evo 5 dobrih razloga zbog kojih biste trebali podržati recikliranje i preraspodelu polovne odeće.

Sačuvajte dragoceni prostor u ormaru.Studija u Velikoj Britaniji je pokazala da žene nose samo 30% svojih stvari. 70% odeće se gubi, nikada se ne koristi sve do dana kada se odbaci kao direktan rezultat impulsne kupovine i brze mode.

 Spasite prirodne resurse.Postoje štetne posledice po okolinu i ljudsko zdravlje uzrokovane zloupotrebama u tekstilnoj industriji. Ova šteta uključuje, ali nije ograničena samo na rasipanje prirodnih resursa, zagađenje vode, zemlje i vazduha i emisiju otrovnih gasova!

 Spasite vredno zemljiste.Samo u Hong Kongu, 253 tona tkanine se šalje na deponiju! 4% globalnih deponija je ispunjeno tekstilnim otpadom. 95% njih je pogodno za recikliranje. Imamo potencijal da smanjimo svetski tekstilni otpad na 5%, stavljajući ove deponije u efikasniju upotrebu!

Spasite ljudske napore i dostojanstvo. Uslovi proizvodnje i opasno radno okruženje u tekstilnoj industriji često krše ljudska prava. Uzmimo za primer propast fabrike Rana Plaza ( 1000 nastradalih radnika zbog neadekvatnih uslova rada ), kao jedan od primera preteranog konzumerizma prouzrokovanog brzom modom. Kupovinom vec koristene odece mozemo prekinuti taj smrtonosni ciklus.

 Štedi novac.Pre loved garderoba je najveci prijatelj vaseg novcanika. Zasto ne kupiti povoljnije, kvalitenije i nedovoljno iskorišćene stvari u odličnom stanju. Zašto trošiti resurse i novac kada imamo vredniju alternativu?

 

Ulažući u koncepte kao što je pre-voljena odeća, možemo polako početi da spasavamo nasu voljenu planetu Zemlju od industrijskih šteta i da radimo svi zajedno na krajnje održivoj budućnosti.